Pages

    02 June 2010

    Kursus Pra-Perkahwinan 2010

    Haa.. kahwin.. kahwin.. sebut je pasal kahwin ni... masing2 mesti ade impian die yg tersendiri.. yg mana pilihan hati la.. hehe.. dan mmg, perkahwinan ni lah merupakan satu bende yg digalakkan dalam agama... agar setiap pasangan itu dapat melahirkan zuriat yg beriman lagi soleh.. insyaAllah.. sebut juga pasal perkahwinan ni.. mmglah bukan suatu yg mudah.. tapi.. org yg dah kahwin ni ade yg kate.. bile kahwin.. rezeki tu makin terbuka dan bertambah.. asalkan setiap yg kite buat utk mencari rezeki tu mestilah halal lah kan.. nampak mcm mudah.. tetapi secara realitinye.. itulah antara hakikat kehidupan yg kite perlu hadapi apabila dah berumahtangga nanti..


    So.. kursus ni diadakan pd bulan 4 aritu dan ia adalah kerjasama dengan JAIS.. sbbnye sijil yg dpt tu pihak JAIS yg keluarkan.. ape bezanye yg klu dianjurkan di luar?. aku pun tak pasti.. tp yg aku dgr klu luar mahal sikit.. klu yg dianjurkan kat MMU ni murah sikit.. silibusnye mungkin same.. kursus ni pun 2 hari je.. klu kat luar tak tau lak brape hari.. apepun.. x kisah la mane2.. asalkan ilmu tu yg penting.. antara isi yg aku igt lah ape salah sorang ustad semase kursus ni kate "nak kahwin pun kene ade ilmu".. so..bile ditanye balik .."ilmu ape?" .. mmglah ilmu rumahtangga.. yakni ilmu atau pengetahuan yg perlu ada pd bakal suami dan bakal isteri ttg tanggungjawab masing2.. sbb itu.. sblm nak kahwin ni perlu cukup dan kuat dr segi mental dan fizikal.. sbb cabarannye tu lebih besar ..


    Itu baru mukadimah je pun.. hehe.. serba serbi.. anyways.. mcm aku kate td kursus ni berlangsung selama hampir 2 hari ... klu ikutkan selame aku kat mmu ni.. ni kire first time dan berpeluang dpt join.. mase 1st year dulu.. mcm x kisah.. 2nd year tu pun.. tau ade.. tp tak join.. mase 3rd year.. dah tulis name nak daftar dah.. last2 tarik diri sbb ade last minute program.. dan skrg ni lah.. tahun ni baru dpt join.. ala.. klu rase2 nak join lg tahun depan leh je.. dpt lg sijil kan... hehe..

    So.. of course..sepanjang kursus ni die terangkanlah ttg hal-ehwal berumahtangga ni.. dr segi kesihatan.. undang2.. hukum-hakam.. tanggungajawab suami-isteri.. prosedur mahkamah klu kes2 penceraian.. dan sebagainyelah.. aku pun tak igt sumer..

    2 comments:

    Frida said...

    Kursus kawen best :)

    Hishahmuddin said...

    best2!.. (^_^)..

    Related Posts with Thumbnails