Pages

  16 April 2008

  Kanta Sentuh Berwarna (Contact Lens): Boleh atau Tidak??

  Hari ini, bagi golongan yang memakai cermin mata, terdapat satu lagi alternatif untuk 'membantu' mata yang rabun supaya dapat melihat iaitu contact lens. Pun begitu, terdapat juga kanta sentuh ini yang berwarna. Persoalannya, bolehkah kita memakai kanta sentuh atau contact lens yang berwarna? Apa pula hukumnya?. Marilah sama-sama kita menjawab persoalan ini...

  Berdasarkan fatwa dari Syeikh 'Atiyyah Saqr, bekas ketua Lajnah Fatwa al-Azhar:

  "Saya fikir apabila seorang lelaki menggunakan kanta sentuh, mereka akan menggunakannya untuk tujuan perubatan. Maka tiada sebarang masalah mengenai hukum dalam perkara ini kerana kanta sentuh juga berfungsi seperti kaca mata. Apa jua hukum yang jatuh pada kaum lelaki (mengenai hukum kanta sentuh) maka hukumnya begitu juga pada kaum wanita.

  Walau bagaimanapun, apabila seorang wanita itu menggunakan kanta sentuh untuk tujuan memperlihatkan kecantikan dan menarik perhatian lelaki, maka ia adalah dilarang.

  Ia merupakan tabiat sesetengah remaja perempuan pada hari ini yang memakai kanta sentuh yang berwarna-warni dan memilih warna hijau untuk menarik perhatian and penampilan diri. Jadi, hukum di sini berdasarkan niat dan tujuan seseorang. Jika tujuan seseorang wanita itu adalah untuk menarik perhatian dan berunsur penipuan. Dalam hal yang demikian, memakai kanta sentuh berwarna adalah dilarang."

  Syeikh Ahmad Kutty, Imam dan Pengarah Agama di Pusat Islam Toronto , berkata:

  "Syariah meliputi maslahah manusia melalui 3 bahagian, dharuriyat (tidak dapat hidup tanpanya), hajiyyat (keperluan) dan tahsiniyat (untuk memperelokkan) . Hukum-hakam syariah bertujuan untuk merealisasikan kehidupan manusia berdasarkan masalih ini.

  Mengenai hal memakai kanta sentuh berwarna bagi wanita, saya suka untuk mengajukan soalan ini: Adakah ia termasuk salah satu daripada 3 bahagian masalih itu tadi? Saya tidak dapat katakan ia dharuriyat, hajiyyat atau tahsiniyat. Maka saya tertanya-tanya mengapakah mereka perlu melakukan sedemikian rupa?

  Kosmetik moden zaman ini banyak bertujuan untuk mengubah ciptaan Allah pada manusia seperti mengubah warna mata. Allah telah mengurniakan kecantikan kepada wanita dan dia dapat berhias dan mempercantikkan diri di hadapan suami tanpa perlu melampaui batas atau melakukan sesuatu yang dianggap jelik di sisi syariah.

  Saya tidak kata memakai kanta sentuh berwarna ini adalah haram kerana ia tidak melibatkan sesuatu yang mengakibatkan warna mata itu berubah selama-lamanya. Tetapi saya dapat klasifikasikan ia sebagai berlebih-lebihan dalam memperindahkan diri yang mana ia tidak dianjurkan dalam Islam. Islam adalah satu agama yang menganjurkan kesederhanaan tidak menggalakkan perkara sedemikian rupa.

  Syeikh Saleh Munajjid, seorang pensyarah dari Saudi, pula berkata:

  "Terdapat 2 jenis kanta sentuh:

  1) Kanta sentuh ophthalmic : Digunakan untuk memulihkan penglihatan. Tidak mengapa menggunakan kanta sentuh ini dengan mendapat nasihat dari pakar.

  2) Kanta sentuh berwarna : Ia dihukumkan sebagai bertabarruj (berhias). Jika dia memakainya untuk suami, maka tidak mengapa. Jika dia memakai untuk orang lain melihatnya, maka tidak boleh berlaku sebarang fitnah atau menarik perhatian orang. Ia juga tidak boleh membahayakan si pemakai dan tiada unsur-unsur penipuan.
  Contohnya, seorang perempuan memakai kanta sentuh untuk berjumpa dengan bakal suaminya.

  Wallahu'alam
  Sumber:
  http://www.islamonl ine.net/servlet/ Satellite? pagename= IslamOnline- English-Ask_ Scholar/FatwaE/ FatwaE&cid=1119503544976

  [*Artikel di atas bukanlah aku yg buat..tapi aku dpt dari emel dari mereka yg bertanyakan soalan tersebut..aku copy paste aje...hehe..(>_<)...*]

  4 comments:

  sweetsmiley said...

  sy nyer jernih jer.. :)

  An-Nizamuddin Shah said...

  ooOOoo..awk pakai erk??..patutla jarang nampak pakai spek lagi...huhu..(>_<)...

  sweetsmiley said...

  hihi..spek tak bape sihat sgt..
  so, kne la pkai lens..nape? x besh ke pkai lens?? :P

  An-Nizamuddin Shah said...

  -isk..takdela kate tak best..
  -..ade planning nak pakai lens tu..tapi..rase mcm mahal je..huhu...

  Related Posts with Thumbnails