Pages

    29 January 2009

    Jalan - Jalan @ Kelantan ... (^_^) ... [Part 1]

    Kelantan Darul Naim.. One of the 14 states situated on the northern part of Malaysia.. considered as one of the east coast states besides Terengganu and Pahang.. Mmg betul cakap2 org yg slalu balik Kelantan ni.. perjalanan nye sgt mencabar.. hehe.. Mane taknye, ade yg sorang jiran kwn mak aku cite.. adela dlm 12 jam baru sampai kota bharu.. lame tak lame tu.. Phew!.. Anyway.. Haa.. moh kawe nak cito sikit sejarah aku dgn negeri Kelantan nih.. bile aku interview sikit mak aku.. kirenye ni baru kali ke-3 (setakat nih) aku menjejakkan diri ke Kelantan.. kali pertama mase aku kecik2 dulu.. mase family aku duk Terengganu (aku pOm pernah duk Kuala Terengganu ape.. bangga tu.. (^_%)..).. so, ayah ngan mak bwk aku jalan2.. tu 1st time.. Kali ke-2 mase aku darjah 1 gitu.. tahun 1994.. time tu aku masih igt lagi.. most of the days asyik hujan je.. time musim tengkujuh gitu arr.. and then pi skali umah pak cik aku.. tula sedare-mare jauh yg aku tau.. tu pun skrg dah lame tak jumpe.. dan skrg.. selepas lebih kurang 15 tahun kemudian.. akhirnya aku berjaya menapak di bumi Cik Siti Wan Kembang ni… (^_^)..



    ..tensionnye!!.. jem sepanjang2 perjalanan kat highway Karak-Gombak tu.. mane taknye org nak balik kampung yg kat pantai timur nih.. yela..sempena cuti tahun baru Cina la kan... haih.. bile la aku nak gi Terengganu lagi yerk??... (^_&)..



    .. yg nih.. kedai mamak kat KL.. jgn haraplah...(^_*)..



    24 Januari 2009.




    Kami bertolak dari rumah around 10 in the morning.. we head on to Damansara to drop one of my small brother kat umah mak cik aku.. katenye tak nak ikut..so..xpela..leh je lepak2 kat umah tu.. main game ngan sepupu2 die… we then head on to Gombak lah.. since that to get there kene lalu highway Gombak-Karak ..and then exit lalu jalan2 biase lak.. jalan kampong gitu la… unfortunately..along the way tu, punyela byk kete sepanjang perjalanan.. yela, sbb ari isninnye raye cine..so..dari jumaat, sampaila selasa org balik kampong bercuti.. tension nye!... dengan jalan kdg2 naik turun, pusing2.. pening dibuatnya.. Apepun, kami sampai kota bharu lebih kurang pukul 11 malam… roughly I could say a 12 hour journey.. letih naaa.. huhu… Kat kota bharu tu.. kami sort of ‘tumpang’ one of rumah, aku leh katakan umah sedara-mara jauh gitula… setahu aku..sedara mara belah nenek aku, mak ayah aku, die punye sedare.. gitula..aku pun tak tau nak kate camne.. kenalan gak la..hehe (^_^)… Kami lalui antaranya (seigt akula) pekan Bentong, Raub, Kuala Lipis, Merapoh, Gua Musang.. errr.. tu la antaranya.. huhu.. tapikan Jerantut tak dpt lalu… haih… Kami berhenti kat R&R Gua Musang utk makan malam.. and then terus menuju ke Kota Bharu through the night.. tu yg sampai kul 11 tu..



    25 Januari 2009.



    Ari ni katenye nak pi lah jalan2 tgk sekitar bandar Kota Bharu… adela mule2 lalu kawasan istana, muzium, pastu ade satu tempat ni.. balai islam ke ape..aku pun tak igt… time round2 kat bandar tu… kete pun byk gak.. aduhai.. jem di mana2… Haih.. kat Bandar tu tgkla kedai2.. ade nampak shopping mall gak… KFC pun ade..24 hours lagi tu… dan sebagainya la… Apepun, kami menuju ke Pengkalan Kubor.. kat situ die jual barang2 mcm pinggan mangkuk, baju, cadar tilam, periuk..personally, tempat tu klu utk mak kite sesuai la kot.. aku kat situ pun..tgk2 je..takde bende sgt.. And then tempat tu duty free.. betul2 dah dekat ngan sempadan Thailand.. across the border tu.. katenye Tak Bai.. pernah dgr kan?...



    On the way to Pengkalan Kubor...



    ..jambatan Sultan Yahya Petra.. situ pun jem jugak.. mane taknye...jambatan tu satu lane... kereta dari traffic light sblm tu adela dlm 4 lane..cramp jadi 1 lane... mmg jemla jadinye..



    ..kat KB pun ade Tesco...besar lak tu...hehehe..



    ... welcome...welcome..(^_^)...



    ..one of the sceneries that you can find there...



    ...who lives in the pineapple under the sea??

    spongebob squarepants...lalalala~...




    @ Pantai Sri Tujoh



    So.. after doing some shopping, walking around.. dlm kul 5 petang..kami menuju ke Pantai Sri Tujoh.. ramai gak org dtg situ… tepi pantai la kan.. tempat tu cantik gak.. angin dan ombak pun agak kuat… aku tak mandi arr.. cume merasa je angin Laut Cina Selatan… and then kami menuju balik ke Kota Bharu.. oh ye, lupe lak, umah yg kami tumpang tu kat Tiong..tau tak kat mane??... hehe… (^_^).. Anyway, malam tu, aku pi ke Wakaf Che Yeh.. simply to describe.. tempat tu mcm kat Danau Kota.. mcm pasar larut malam la.. ade jual t-shirt, jeans, kain, tudung, kasut, aneka jenis makanan, jam etc. etc. etc.… and then kami berjalan2 la sekitar bandar … waktu malam kedai pun byk dah tutup.. tapi takpela.. saje2 nak amik angin..(^_&)…





    5 comments:

    *.m.a.w.a.r_p.u.t.i.h.* said...

    Oriental Halal Chinese Restaurant...
    family yana slalu dinner kt ctu..hee~
    ade kenangan lama yana dlu kt ctu...emm~
    (-_-)

    An-Nizamuddin Shah said...

    waaa..

    maknenye popular gak erk restoran tu..huhu...

    makan ape kat situ?..char kuw tiaw??..(^_^)..

    *.m.a.w.a.r_p.u.t.i.h.* said...

    yup...
    popular gak r..
    hee~

    aritu makan malam kt sana..
    nasi putih+tomyam+kailan ikan masin+sotong celup tepung+mcm2 lg la..
    hee..~

    An-Nizamuddin Shah said...

    waaahh..

    mcm sedap je..

    nti klu pi sane lagi..leh la kamu bwk pi mkn situ erk...hehehe...(^_^)..

    *.m.a.w.a.r_p.u.t.i.h.* said...

    hee...~
    insyaAllah..
    kalau yana blik KB la..=P

    Related Posts with Thumbnails