Pages

    24 July 2010

    Desa IT 2009 Sarawak [#5]: Sekolah Oh Sekolah

    "Aih nizam... dah buang tebiat ke ape?.. bukan tahun lepas ke ko gi sarawak nih?.. baru skrg nak post?"... Ehem..ehem.. kepada pembaca2 budiman sekalian.. (hehe).. memang betul aku pergi ke program Desa It ke sarawak ni taun lepas.. dan last aku post ttg 'pengembaraan' aku di sana was way back pd bulan 4 taun 2009... [Desa IT 2009 Sarawak [#4]: Opening Ceremony]... iaitu taun lepas lah.. actually.. citenye.. kat umah.. adela kat rak buku aku ni.. ntah camne..aku terjumpa satu notepad lah..yg aku tulis atau catat aktiviti2 yg aku buat kat sane.. yela.. klu tak tulis..manela nak igt.. so then.. tambah lak skrg ni dah start cuti.. timbul lak rase nak sambung cite.. tu je.. phew~.. saje nak menyambungkan cerite.. (^_^)..


    [24 Mac 2009]..

    So.. I shall start back where I had left off.. the day before was the our arrival at the kampung and a short opening ceremony.. so.. on this date.. we head off to nearby local schools.. not far away from the kampung itself lah..(FYI, kampung kami menetap tu namenye Kg. Muara Tebas).. seingat akulah.. ade 2 ke 3 skola.. tapi.. utk hari tu..aku kene gi ke skola SMK Bako.. which is around 15 minutes drive outside the kampung.. usuallylah..klu program ni (bagi sape2 yg pernah join program Desa IT ni taula camne).. kite akan ke sekolah lah..dan salah satu aktivitinye mcm mengajar budak2 ni english ke.. matematik ke.. and then buat forum ke.. motivational talk ke.. things like that la.. what we did is to share our knowledge with them and experience.. so that.. at least.. just for the day..we can spend some time with them.. bear in mind that usually this program are held on rural areas.. and that some schools in those areas are not like those in urban on cities.. although the syllabus is the same.. buat.. compare to the exposure.. they are much less than those of budak2 yg duk kat bandar.. mind you.. not to look down on them.. but some of them even at the age of 15 still cannot read.. sometimes its not their fault.. buat its the environment that their live in.. and a state like Sarawak.. which is one of the largest state in the east peninsular.. things like this are a bit common.. plus.. you have to work a little bit on the 'slang' of the locals.. lagi2 sarawak..mmg susah aku nak paham arr..

    So..that morning..we had a simple introductory ceremony kat dewan skola..and yg hadir mase tu kelas2 yg terpilih dr tingkatan 3 dan 5.. (usually that's the case la..because of PMR and SPM).. we had some ice breaking activities.. which we were put into smaller groups.. after mingling around with the pupils.. we had a short break..and then put into different classes..where we would not say teach.. but share with them on the allocated subjects lah.. klu kene english..english la..klu matematik.. matematik lah...and so on..

    Then..came lunch.. we went to the principals house.. turns out.. rupenye rumah member aku.. name die ikhwan.. padanla mule2 x perasan.. last2 tau.. so.. dpt la jumpa pak dia up close and personal.. hehe.. anyways.. it was sort of rumah penginapan utk guru besar la.. biasenye kebanyakkan skola nye camtu.. ade rumah utk cikgu2.. so..lepas lunch kite kembali ke dewan.. ade motovational talk ... and then.. abis dalam kul 3 pastu pulang ke kampung lah.. sampai2 mase dah dalam kul 4... ptg tu lak.. klu ikut tentatif ade perlawanan bola jaring.. so..kami2 yg lelaki ni takde agenda.. adela yg gi jeti.. (tu nti cite..hehe)..ade yg lepak2 kat umah.. so.. aku ni pun ntah camne.. ikutla member aku sorang ni pergi bandar Kuching.. (mmg takde keje tul..)..

    2 comments:

    .the.bapakss!!. said...

    xsbut pun rmh aku grrrrr

    Hishahmuddin said...

    adeih.. ~

    yela2.. aku letak la tu umah hang..

    hehe..

    Related Posts with Thumbnails